Saturday, May 23, 2015

APPRECIATE




As'salam. A good day to write something and share with you people. : D

hows your day people?? some of you memang ada yang tengah santai-santai duduk rumah online blog macam yang aku tengah buat sekarang. or maybe tengah sibuk jalan-jalan lepak borak dengan kawan-kawan and love. Good! spend your day with something yang baik-baik dan momento!

what i'm going to share today, macam mana kita cuba untuk menghargai seseorang kawan or someone.

Based on my experiences, aku jumpa macam-macam orang yang try harder untuk stick dengan aku, usaha sampai maju jaya supaya aku nampak betapa determined nya dia untuk dekat dengan aku sehinggakan segala onak berduri sanggup diredah, okay itu macam lebih lebih sampai onak berduri.

but apa yang selalu aku nampak, orang yang telampau determined mau stick dengan aku nie usually mula-mula sanggup and at last haprak bila dok complaint itu ini pasal attitude aku. to be honest, im not a good type of girl yang orang idam-idamkan untuk jadikan kawan or maybe more. aku jenis ego nda betempat, marah suka hati aku, menyampah pelampau bila aku rasa aku mau, and paling bajet kena bagi perhatian oleh orang terdekat lagi-lagi siapa yang jadikan aku gf dorang. habit buruk aku, aku suka becakap non-stop, bangun lambat, tidur lambat, cepat bosan kalau aku rasa benda tue nda bagi manfaat sama aku ( but, aku nda treat someone mcm begini cuma benda-benda mcam hobby), suka lepak sampai tengah malam, kalau aku mau listkan semua bad habit aku memang sampai ke sudah nda habis. you have to know me first then baru tau bad habit aku mana lagi yang paling dajal. haha!

aku jenis bekawan yang directly kasi nampak buruk aku terus, bukan dengan cara kontrol bagus depan kau untuk kau suka bekawan sama aku. itu bukan style aku. aku nda pandai tunjuk baik gaya aku depan orang. sebabnya aku nda pandai mau cover line bad habit aku depan orang. alhamdulillah, aku ada beberapa kawan, bff aku yang memang terima seadanya. yah, usually kawan lah yang buli tahan gaya buruk haprak kau dari orang lain. tapi kawan tue pun pandai tingtong juga bila mula-mula tahan but then nda tahan baru mula macam-macam complaint yang bermula " aku x tau begini buruk pula gaya dia" -,- so kawan yang kau mau pilih tue kiranya lagi bagus kau kasi exam pasal diri kau supaya belakang hari diri kau nda hanyut dengan cemuhan.

dengar orang complaint pasal gaya aku nie memang aku biasa dengar, mula-mula sakit hati juga dengar but then bila fikir balik, kenapa baru sekarang kau mau bangkit segala buruk tue sedangkan sebelum angkat ikrar bekawan biar sampai mati yang pisah kan -,- tue nda pula kau mau tefikir benda nie. Manusia. nda kurang lebih juga yang lebih dari kawan. aku memang jenis suka ambil risiko gila, bila orang sekeliling aku bagitau untuk avoid, aku lah trip pendekar mau try, then bila aku suda rasa baru aku tau jatuh and tekapai-kapai bangun and build up balik diri sendiri. dan itu lah yang kasi jadi aku manusia mengkali sekarang nie. Aku nda rasa rugi bila rasa semua nie, sekurang-kurangnya aku belajar kenal orang, type orang macam mana.

yang paling kau nda boleh tahan bila mula-mula kenal kau suda explain,kasi nampak gaya dajal kau, tapi rela hati sanggup terima segala kekurangan kau, kelebihan kau jadi kelebihan untuk dia juga. when the relationship come to the end, baru lah sebab munasabah bodoh tentang perangai kau kena bangkit. buruk perangai kau. alasan munasabah bodoh tue kena tambah lagi dengan 'aku terima bagus buruk kau sebab aku ingat satu hari nanti kau berubah jadi baik' , benda nie pun aku sudah pernah dengar. parah bila kau dengar orang complaint benda begini sama kau lagi-lagi bila kau suda mula terima kekurangan dia tanpa complaint apa-apa.

someone told me this before, 'sebab aku pun jahil agama macam mana aku mau bimbing kau',  masa tue aku cuma fikir, kalau orang tue betul-betul terima,sayang kau tiada sebab selain mau besama dengan kau, buruk macam mana pun orang tue if dia ada niat untuk berubah, mau jaga kau, sama-sama ke syurga dengan kau, kau x perlu mau hafal satu kitab jadi ketua imam di masjid untuk buktikan yang kau bukan jahil agama dan dapat bimbing kau dengan agama yang sudah kau khatam satu kitab. tapi, bila niat kau sebab kau mau sama-sama berubah, tanggungjawap, sayang, dan niat kerana Allah swt.

kalau penagih lagi buli berubah balik ke pangkal jalan, apa lagi manusia yang normal dan baik akal fikiran. 'tepuk dada,tanya selera', kalau niat kau baik, In Shaa Allah dipermudahkan semuanya. aku banyak jumpa orang yang kaya dengan alasan. macam-macam alasan sampai aku sendiri dapat jangka alasan macam mana kau bagi. bila ada orang datang dan bagi kamu alasan begini, langkah terbaik doakan supaya dia di beri hidayah agar dia ada keyakinan untuk membimbing seseorang satu masa akan datang nanti. : )

oleh sebab aku pernah rasa aku lepaskan permata untuk kaca yang pecah, aku share experience aku dengan kamu. aku pernah ada someone yang try harder untuk stick balik dengan aku, minta peluang kedua or maybe peluang ketiga masa tue, usaha macam-macam untuk ambil hati aku sampai datang rumah aku and cakap dengan parent aku, ' macik, kalau aku suda ada kerja nanti aku kumpul duit aku pinang si fizah nie' that statement sounds funny for me. parent aku cuma jawap 'eya,kau kasi makn mama bapa kau dulu' sebab masa tue kami tengah menjalankan industrial training, and at the same time aku suda jadi someone gf. Parent aku jenis orang kampung, pandang adap. Parent aku tau lelaki nie xda kerja lagi sebab still study, tapi parent aku pandang adap dia bagitau hasrat dia. dia bukan bejanji dengan parent aku, tapi dia beradap dengan parent aku sbb niat ikhlas dia. part nie yang orang banyak misunderstanding. usaha dia macam-macam, and itu la first time aku rasa ada someone yang sungguh-sungguh mau aku, ambil hati aku balik, berubah untuk dapat peluang and even dia bagi aku scrapbook pasal pejalanan hubungan kami selama 2 tahun. tapi sebab aku telampau selesa dengan keadaan aku masa tue, sebab aku selesa ada someone yang baru lebih perhatian dengan aku masa tue. aku buat dia macam plastic siring kaki aku, usaha dia aku pandang sebagai usaha sia-sia sebab aku rasa buang masa. itu lah orang jahil yang rasa dia suda hidup di taman bunga. bahagia~~ haha!

at last orang tue give up dan move on. move on yang nda pandang belakang biarpun aku nie la perempuan 1st dalam hidup dia, macam aku cakap, dia nda pandang belakang. aku yakin dia happy sebab dia sudah buat yang terbaik, usaha yang cukup so he has nothing to lose biarpun aku nda pilih untuk besama dia. gaya buruk aku, jahat mulut aku, tapi lelaki tue still tefikir untuk minta peluang kedua dari aku, sebab ikhlas untuk terima semua kekurangan yang aku ada. Thank You Mr.S sebab bagi peluang aku untuk rasa macam mana rasa ada orang yang sungguh-sungguh mau terima aku.

readers, im not telling you this untuk simpati,rasa diri aku bagus sebab aku banyak kekurangan yang sendiri perlu perbaiki untuk jadi someone wife someday. tapi i learned from my mistake and experiences. kamu nda perlu untuk ada dalam situasi tue untuk belajar rasa begitu, tapi kamu buli belajar dari pengalaman orang. untuk berada dalam situasi begitu bukan senang, kau kena jadi hati batu and angkat risiko gila untuk rasa. kalau kau jenis hati barbiedoll, i suggest you baik jangan lah. : D

simpan and hargai orang yang betul-betul bule terima kamu. kamu dapat rasa keikhlasan dia bila dia berani jumpa parents kamu and bagitau niat dia.

aku rasa ini macam entry aku paling panjang aku buat. kalau ragu-ragu, jangan lupa sembahyang istikharah. sebab aku xda buat benda nie sebab tue aku lalai dengan keselesaan yang aku rasa. okay people? goodluck. be happy people!

till we meet again sayang.

Love, Miss H.A

No comments:

Post a Comment