Tuesday, April 21, 2015

7 TAHUN 7 HARI

Assalamualaikum pepol!! its been awhile ah aku nda update blog nie, the last one pun on october 2014?? and now is april!!! banyak yang berlaku sepanjang bulan tue, mau cerita kan perjalanan sepanjang bulan nda update tue mustahil la juga. panjang benorrr! tapi boleh lah next time aku share story sepanjang bulan menyepi.

btw, i've read satu buku tajuk 7 tahun 7 hari written by Diana Nuzuin, for all bloggers confirm kenal sangat dengan kak awin (nama panggilan) @ gdsjht (nama blogger). paling last aku usha blog kakak nie 3 years ago, lama juga aku nda update story kakak ni. but honestly, kakak nie the best person i ever known even aku belum pernah jumpa but her story makes me realize yang hidup nie nda juga selalunya mendung, bila tiba masanya akan cerah.

blogger tegar memang ada beli buku keluaran dia nie, last time when i was at K.L kebetulan singgah kedai buku actually cari buku untuk adie bongsu but my sister end up beli buku 7tahun7hari nie. no wonder adie aku macam orang kesarungan dalam kedai buku bila nampak buku nie di kedai. so, sepanjang masa di sana memang adie aku layan baca buku tue jak la, aku heran sangat nampak buku apa yang best betul dia baca sampai lepas dari tangan pun sekejap-kejap. tapi aku nda tanya juga, sudah bila sampai di rumah baru aku tanya buku-buku apa yang dia beli, yerr lahh since jadi penganggur tersohor nie so kena la penuhkan masa dan isi-isi masa lapang nie dengan baca buku.

adie aku sangat-sangat recommend aku untuk baca buku nie, since dia nampak aku macam memerlukan buku untuk mendorong semangat nie -.- . dari page pertama hingga keakhir page buku tue buat buka mata aku. how i wish i could be like her, kuat semangat even melalui hidup yang telampau susah, hidup kais pagi makan pagi. kak awin membesar dengan gaya hidup yang social, social yang luas, even keluar masuk clubbing. one thing about kak awin nie, sepanjang aku baca kisah hidup dia, aku nda pernah tecuit di hati aku sendiri untuk mengatakan yang dia seorang perempuan yang liar biarpun benda tue betul memang kak awin hidup liar sepanjang remaja. tapiii! biarpun kak awin seorang yang liar, but she still manage to get her diploma and degree certificate!!

macam mana aku nda look up orang macam kak awin nie, dia dikecewakan oleh lelaki yang dia sayang and cinta dengan tulus dan ikhlas. dia berjaya lepaskan semua tentang lelaki tue selepas 9 bulan lelaki tue menghilang. lama juga 9 bulan tue. alhamdulillah, Allah s.w.t gantikan lelaki yang kecewakan kak awin tue dengan seorang lelaki yang lebih baik, yang lebih layak untuk menjaga hati kak awin.

aku dulu selalu dengar orang cakap "lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat", kak awin masuk kan juga statement nie dalam buku dia and she's totally right! kalau semua lelaki yang baik untuk orang yang baik, so who's gonna change perempuan yang jahat kepada baik, everyone makes mistake and everyone deserve a chance to change. apa yang kak awin kongsi dalam buku dia apa yang setiap orang maybe lalui benda yang sama. aura yang dia share dalam buku tue buat setiap orang membaca sedar yang langit ndakan selalunya gelap.

so pepol, kalau baca dari story aku nie memang nda la lengkap banyak yang tertinggal part yang best. ah! btw tajuk 7tahum7hari nie is about awin and her husband loss contact selama 7 tahun and husband dia take 7 days untuk Jumpa dan Melamar. sweet betul!! anyway, lain orang lain jodoh yang ditetapkan, kita cuma berdoa agar Allah s.w.t jodohkan kita semua dengan orang yang baik dari segi agama, dan juga bertanggungjawap. paling penting boleh jaga kita, untuk yang perempuan tue lahhh. haha!

ok everyone, till we meet again. Selamat Tahun 2015~~! -,- lambat sudah.

love&kiss, Cik H.A

No comments:

Post a Comment