Saturday, February 23, 2013

WEB DEVELOPMENT

assalam everyone!! 
since aku jarang lah sangat update blog nie, mau juga aku tanya readers sihat ka semua? harap semuanya sihat walafiat. amin. 

ok, cerita aku pada sesi nie pasal salah satu subjek aku di kolej, FUNDAMENTAL WEB DESIGNING. at first tue memang nda excited sangat la aku mau masuk kelas subjek nie, pasal memang aku sudah jangka mesti kerja buat website punya. so, what am i expected memang betul lah juga. our sir bagi kami assignment, buat corporat website, aku memang nda tau apa haram jadah corporat website nie even aku hari-hari pun mengadap macam-macam type of corporat website. last-last aku tanya sir aku juga apa barang tue, so dia explain lah dengan aku yang kurang pandai sangat nie tentang corporat website, and now aku tau barang itu lah website-2 seperti celcom, TM, and apa2 saja website yang berlambangkan organisasi, and website korporat nie memang standard dari segi warna. 

bermulah hari pembangunan website nie, macam biasalah kan kalu student nie jarang sangat lah bila assignment kena bagi mau terus buat klau boleh 2 minggu mau hantar baru kelam-kabut mau buat, and time tue memang muka semua macam berak kapur pasal penat semalaman buat assignment. padan muka sendiri lah kan juga. ok, kita proceed cerita nie.

sebelum kami buat web nie, kami mesti sediakan proposal web development, korang tau la kan bentuk proposal nie macam mana, semua pun mesti ada including the budget. aku pelik juga lah mula-mula, kenapa mau buat proposal mesti kasi masuk budget sedangkan web tue kami yang buat untuk company yang kami pilih. again.... sir kasi explain dengan aku yang bengap sangat mau faham. proposal tue bertujuan untuk ajar kami macam mana mau buat proposal sebenar untuk apa-apa jenis urusan, and why aku mesti kasi masuk bajet dalam proposal tue kerana, kami kena suru assume or imagine la yang sir kami tue seorang clien yang akan membeli website yang kami bakal buat. YES, I GOT IT, baru aku faham.. but honestly, proposal its not the easy thing to do, semua mesti BETUL. ok aku ulang suara lagi, MESTI BETUL!

dan oleh kerana proposal lah juga aku stress seminggu ( hmm.. seminggu jak pun dah kepoh), apa tidaknya aku suda buat cun-2 proposal first aku tue, and what happen... my lecturer nda terima proposal tue. ok, fine untuk first memang akan ada mistake kan, so aku buat lagi yang baru.. yang lagi cun-cun-cun.. its was yesterday aku mesti submit proposal tue, so awal pagi lagi aku suda print and submit dengan sir.. tiba-tiba...

sir tengok tue proposal, that time aku and group member aku memang suda tercegat depan sir untuk dapat respond.. baru first page.. again aku ulang lagi FIRST PAGE! sir tue cakap SALAH! huhu.. rasa mau menangis meraung jak aku time tue. aku siapkan proposal tue 2 hari untuk bagi yang baik including the budget. padahal aku sudah ikut semua yang sir cakap. im wondering and thinking what the exactly yang sir nie mau. aku sampai rasa mau fed up.. nasib jak tanggungjawap sebagai student tue penting, and memang suda jadi kebiasaan dapat percubaan macam nie. so, aku mesti muhasabah diri sendiri.


tapi sebenarnya memang aku suda muak memandang proposal yang mau dibuat untuk ke-tiga kali nie. apa lah boleh buat kan..
Omaigad! panjangnyaaa... haha.. so, ini lah percubaan mencabar bagi aku untuk bagi sesuatu yang perfect.
i dont know how to ending this story, readers sekalian, saya mau bagi quote sikit (quote la sangat) :

"kita gagal sekali atau pun dua kali tidak semestinya kita akan gagal berterusan, tapi kita hanya perlu ubah kegagalan tue kepada kejayaan dengan yakin pada diri sendiri yang kita boleh buat lebih baik dari sebelumnya. jyeahhh!! MALAYSIA MAJU JAYA, SABAH MAJU JAYA, KAKA MAJU JAYA!! "

hmmm... over la pulaq! goodnite and sweet dream pipol's!! xoxo


No comments:

Post a Comment