Saturday, April 30, 2016

Namanya TAKDIR

Assalamualaikum.

What i'm going to share tonight is a story about 1 of my friend yang bakal bertunang lagi 2 minggu dari sekarang.

Untuk dijadikan cerita yang berpengajaran untuk aku sendiri and pembaca. Kawan aku before decide untuk bertunang nie, actually suprising us a lot sebabnya kami tau yang dia dengan boifie dia before agak lama juga, tapi disebabkan kawan aku nie terlalu lama besabar dan bagi banyak peluang dgn boifie yang entah apa-apa ada dalam kepala otaknya. Dorang bersama for around 5 years kalau aku nda silap since lepas habis sekolah. 

Semua family sedara mara kawan aku nie memang acknowledge suda dengan hubungan dorang tapi eyalah kan kalau satu pihak jak yang kuat hati mau ada hubungan halal tapi satu pihak lagi masih rasa mau enjoy macam dunia nie masi muda untuk kau fikir tentang enjoy memang sampai mereput kau akan kekal dengan hubungan yang tiada arah kemana2 tue. Actually dari last year dia bawa tunang dulu, tapi alasan dan janji c boifie nie berguni juga banyaknya. Mula-mula awal tahun 2015 mau tunang tapi sampai hujung tahun tiada apa khabar, sampai lah masuk 2016. At last hubungan dorang berhenti di pertengahan jalan. Bohong la bila kawan aku cakap dia sudah move on, eh! Like i never been at that situation pula bila dia mau admit dia suda lupa. Sedangkan aku mau lupakan relay yang nda sampai setahun pun mau ambil masa SATU TAHUN untuk move on. Yes2, u olls buleh panggil aku lame sebab lambat sangat mau move on. Tapi itu lah kenyataan yang hakiki aku kena admit. 

Suddently kawan aku call bagitau yang last month dia mau kena risik, so i thought her boifie tapi bukan. Lelaki yang merisik nie lelaki yang pernah jadi boifie dia masa kawan aku nie 'break for a moment'  dengan boifie 5 tahun tue. Lelaki yang datang nie direct mau merisik sebab itu lah niat dia. So kawan aku nie pun cuba untuk berfikiran positif dengan menganggap ini semua takdir yang Allah SWT tentukan untuk dia. Jd dia pun setuju. 

Rasa biadapnya bila ex-boifie nie sudah tau berita gembira kawan aku nie baru lah dia mula tegedik-gedik mau return, come back bagai. For what abg oi?? Kau lupa ka macam mana struggle kawan aku nie buat family dia dari nda suka sampai suka kau, ambil hati family kau yang entah apa hal tiada angin ribut nda suka kawan aku? Its unfair for her bila dia baru mau rasa dihargai kau datang mendajal untuk hancurkan impian dia?! Ok aku jd emosi sedikit oleh kerana aku nampak every single thing happen between them and every tears yang keluar dari mata dia sebab lelaki yang cuma datang untuk rasa sayang bila dia rasa dia perlu. Huhuhu

Since kawan aku suda bertanda, ex-boifie dia mula mainkan peranannya sebagai lelaki melayu terakhir. Lame! 
Hati perempuan nie macam kerak nasi, lama pun kerak nasi tue kalau kau pandai and tau cara untuk hilangkan pandai hilang juga dan begitu lah perasaan perempuan macam kawan aku nie. Lelaki yang kau suda share life for 5 years tue datang dan minta maaf bagai tue of coz la kawan aku jadi serba salah. And paling sedih bila lelaki tue datang tempat kerja kawan aku untuk tunjuk muka dia yang lelaki melayu terakhir untuk buat kawan aku jadi rapuh macam biskut hancur. Kenapa mau kejam sangat?? Thats what my friend ask me. 

Oleh sebab aku pernah lalui saat2 genting perasaan macam tue aku pun nda mau keruhkan keadaan lagi dengan majlis tunang lagi 2 minggu. I told her my story, how i survive, dengan siapa aku minta tolong masa tue. Pada mulanya aku ingat ex boyfie aku nie orang yang kejam sebab dalam keadaan aku move on dia datang and aku dengan tanpa berfikir jumpa dia even aku tau aku masih belum mampu kawal perasaan aku sendiri. Pada masa tue memang aku set otak aku yang dia sengaja datang mau kacau hidup aku yang tengah dalam proses untuk lupakan dia. After 1 years beb, kawan kolej aku massege and tanya kenapa aku susah mau maafkan dia, dan sebab aku x maafkan dia buat hati aku nda tenang. So sejak malam tue, aku direct message ex boyfie aku and cakap aku minta maaf atas semua yang aku buat. Dalam masa tue aku jadi tambah belajar and latih hati aku untuk redha dengan apa yang jadi.

Sampailah aku jumpa quote pasal "setiap apa yang berlaku bukan kerana ianya satu kebetulan, tapi itu adalah takdir yang Allah swt telah tuliskan di dalam Luh MahFuz kita". Alhamdulillah, setiap kali aku mula bekontek balik after berapa lama nda behubung aku latih diri aku untuk terima ini adalah takdir allah swt untuk uji aku. Aku hambaNYA yang selalu lalai dan lupa, setiap kali Allah swt datangkan ex boyfie aku dalam bila-bila masa jak, aku ambil yang baik dari dugaan yang datang tue sebab kemungkinan dalam solat aku ada yang kurang, seperti kusyuk dan zikir ataupun bila aku suda mula melambatkan waktu solat aku atau dengan  sengaja tinggalkan solat. oleh kerana Allah swt sayangkan setiap hambanya, DIA akan datangkan ujian agar kita lebih dekat dengan NYA. 

So itu la yang aku explain dekat kawan aku, sebab aku sedar setiap kali ex boyfie aku datang masa tue aku selalu ada pe'el malas-malas solat atau masa tue aku jarang bangun tengah malam untuk solat sunat. Cantikkan perancangan Allah swt untuk hambanya? Dan pada masa dia datang aku mesti rasa perasaan terganggu, masa tue lah selalu hamba Allah swt nie ambil masa yang lama untuk duduk di sejadah dan mula buka al-quran agar perasaan tue pulih seperti biasa. Alhamdulillah sangat-sangat ex boyfie aku buat aku lebih dekat dengan Pencipta. Begitu juga lah aku explain dengan kawan aku agar dia nda salahkan exboyfie dia yang datang tunjuk muka dan buat hatinya rapuh dan meronta. Sebab semua sudah tertulis. : )

Takdir Allah swt kita nda dapat jangka rupanya macam mana,mampu atau tidak kita hadap. Tapi kalau kita pecaya yang Allah swt akan bantu kita dan tahu kita mampu hadap In Shaa Allah semuanya dipermudahkan. Alhamdullilah, lepas explain semuanya kawan aku mula tenang dan berfikir panjang untuk lupakan benda yang lepas sebab apa yang penting majlis dia berlangsung lagi 2 minggu so dia nda banyak masa untuk layan perasaan yang datang oleh kerana syaitonnirojim nie penjeles yang tegar dan ndakan mungkin begitu senang lepaskan umat nabi muhammad nie untuk halalkan hubungan.

Semoga segalanya dipermudahkan untuk kawan aku begitu juga untuk kita semua. In Shaa Allah. Lesson learn sini, setiap apa yang berlaku kita ambil yang baik-baik jak, anggap ini lah perjalanan yang Allah swt suda tetapkan untuk kita di dunia. Kerana dunia nie sementara, itulah Allah swt bagi dugaan yang banyak untuk latih kita. "Bukan senang untuk masuk syurga, dan bukan susah untuk masuk neraka". Semoga Allah swt lindungi kita semua, pelihara hubungan kita semua bersama pasangan masing-masing. Aamiiin Rabbal alamin.

Goodnight,XoXo

Sunday, April 24, 2016

Istikharahku, Petunjukmu.

Assalammualikum.

Istikharah, bila aku perlukan petunjuk dari Allah swt. bila aku mula sembahyang istikharah nie memang aku suda mula buntu dan rasa ragu-ragu dengan hati aku sendiri.

oleh sebab sayang tidak semestinya memiliki, aku mula minta petunjuk dari Allah, kalau pilihan aku nie yang terbaik. aku teringat untuk sembahyang istikharah nie bila kawan aku pernah cakap, untuk tetapkan hati aku dia suru aku cuba minta petunjuk dari Allah. maybe masa tue dia suda nampak parah hati aku. tapi masa tue aku cuma sembahyang sekali jak, tapi kali nie aku banyak tanya pendapat orang-orang yang pernah mengalami dan banyak tenguk youtube untuk ni. at last adie aku bagitau sembahyang istikharah 7 hari beturut, actually it depends nda semestinya mesti 7 hari beturut cuma ini bagi yang masi ragu-ragu macam aku nie. perasaan ragu-ragu aku lagi tinggi jadi aku mulakan lah sembahyang istikharah setiap kali sebelum aku tidur.

untuk beberapa hati tue, petunjuk tu aku nda nampak apa lagi mimpi. semua kosong. tapi 3 hari terakhir tue aku mula mimpi. 3 hari pertama aku mimpi dia datang, duduk depan aku and cakap untuk jumpa mama dia, tapi cuma sampai situ jak sebab aku tekejut dan bangun. 2 hari terakhir pula aku mimpi lagi dia, tapi kali nie dia cakap benda pasal tinggalkan dan lepaskan, seperti biasa aku bangun dan mula fikir, ini ka petunjuk Allah bagi aku. dan macam aku cakap perasaan ragu-ragu aku nie tinggi, aku tanya kawan aku balik apa yang aku mimpi. oh yah, kawan aku nie lelaki dan dia lah yang banyak ingatkan aku pasal Allah, dia juga yang terima buruk baik aku jadi kawan dia. i call him 'incik', aku selalu cari dia bila aku ada petanyaan pasal solat. dia bukan ustaz, tapi dia kawan yang ada pengetahuan agama yang lebih banyak dari aku. dan dia suka share benda-benda tue dengan aku, untuk bagi aku sokongan. bila dia tau masalah aku pasal perasaan nie, aku cerita yang aku minta petunjuk dari Allah melalui sembahyang istikharah, suddently dia message cakap dia keluar air mata bila dapat tau, perasaan dia terharu sangat sebab dia nda sangka aku betul-betul berubah sampai keputusan yang melibatkan perasaan aku tanya Allah swt bebanding manusia. Allah swt yang maha mengetahui, kenapa aku mau tanya orang sedangkan Allah swt dapat bagi aku jawapan terus. : )

at last, dia cakap 'cik suda minta petunjuk, so sekarang tawakal dan beserah'. selama 7 hari tue perasaan aku hari-hari berdebar. dan hari nie aku sudah lepaskan dan beserah. aku pecaya Allah swt ada perancangan terbaik untuk aku. dan aku doakan dia juga dapat orang yang akan bimbing dia jadi macam dulu balik, semoga dia juga dapat petunjuk dan hidayah macam mana Allah swt bagi aku.. 

nikmat sembahyang istikharah nie lain sikit aku dapat cakap, sebab bila kita sungguh-sungguh minta petunjuk, Allah bagi depan mata. so, kalau kamu betul-betul buntu sudah jangan berat hati or malas sembahyang istikharah, sebab itu la jawapan paling tepat kita dapat. kerana DIA lah yang Maha Mengetahui sedangkan kita terbatas. 

guys, i will update lagi bila aku free. : ) semoga kita dalam lindungan-Nya, dan semoga Allah swt pelihara hubungan kamu yang sudah kahwin ataupun suda pasang niat untuk bina masjid, semoga dipermudahkan. Aaamiin. oleh sebab aku terbatas untuk tau apa-apa pasal diri dia, aku cuma boleh doakan dia. lagi power lah pakai doa instead of cakap dengan dia. haha! aku sentiasa doakan dia dapat hidayah, dilindungi oleh Allah, diperluaskan rezeki, dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat. take care N.A . : )

Tuesday, April 19, 2016

SACRIFICED

Assalammualaikum.

i feel something wrong this past few days, maybe Allah swt datangkan rasa tue untuk aku lebih ingatkan dia. aku cuma dapat assume macam tue instead of fikir negatif. arrghhh! everything seems wrong to me. apa yang aku buat semua rasa salah and nda baik. 

kemarin bungsu minta temankan dia pegi kuburan, maybe dia rindu dengan arwah bapa tua and mama tua. sampai sana aku jadi sebak semacam, aku jadi rasa bersalah (maybe sebab lama nda ziarah), aku jadi rasa nda cukup baik selama aku hidup nie. itu pasal aku cakap, this past few days aku rasa something wrong. tiba-tiba aku tefikir "ini tempat aku nanti, sama ada tempat nie jemput aku dulu atau jodoh". aku beserah juga kalau ajal jemput aku dulu, tapi aku harap Allah swt bagi aku peluang untuk kasi senang orang tua at least kalau aku tinggalkan dorang, dorang dalam keadaan yang senang. In Shaa Allah.

aku tefikir last meet up aku sama dia masa di kuburan tue, every single thing aku ingat. dari aku start masuk kereta sampai aku turun kereta masuk rumah aku. i should teach my brain apa yang aku perlu ingat and apa yang tidak perlu. haha! i sacrificed everything i felt about him, and aku delete dia dari acc WC. aku kena buat macam tue, sebab aku nda mau hati aku jadi tambah jauh. tiba-tiba hati aku berubah mula suka dia. aku lupakan apa yang pernah jadi antara kami and perasaan tue datang balik. dan macam biasa juga setiap kali aku mula rasa perasaan aku berubah balik, aku delete semua. walau macam mana pun aku kena lupakan semua, korbankan perasaan. kalau ini yang terbaik untuk aku, untuk hati aku, aku redha, aku korbankan semua perasaan yang ada nie kerana Allah swt. 

aku buat begini bukan sebab aku nda kuat mau hadap dia, tapi sebab rasa besalah aku dengan tuhan sendiri lebih besar dari perasaan sayang yang datang. pengorbanan aku nie tanda aku menyerah semua di tangan Allah. macam aku pernah cakap, kalau dia yang Allah tetapkan didalam Luh Mahfuz aku, sampai masa dia datang balik. pengorbanan aku nie juga tanda aku tebus semua salah dan dosa aku buat dengan Allah. u guys know right how bad it feels bila kita ada buat salah, lagi-lagi dengan pencipta. 3 malam aku nangis hanya sebab aku rasa besalah. aku rasa besalah sebab aku lemah. Allah baru izinkan aku jumpa dia tapi aku sudah mula lemah. lemah dengan perasaan yang hadir. 

aku harap pengorbanan yang aku buat nie boleh buat hati aku tambah ringan. walau apa pun aku tetap salahkan diri sendiri, sebab aku terlalu rapuh & lemah. rapuh bila jumpa orang yang aku sayang, lemah bila aku suda mula jauh dengan orang yang aku sayang. sebab perasaan yang hadir tue fitrah,aku nda dapat salahkan orang yang buat aku mula suka dia balik. sebab yang salahnya tue aku, aku acknowledge dengan life status dia sekarang. dia bukan orang yang aku boleh dapat balik, biar habis usaha yang aku buat untuk dapat balik, aku memang nda mungkin dapat balik. dan sebab nie aku korbankan semua perasaan. 

again, it takes time lagi untuk aku back to normal. aku avoid dari orang lain nampak aku rapuh balik. aku avoid dari adie & kawan-kawan aku nampak yang aku lemah lepas jumpa dia, aku nda mau dorang tau yang aku lemah dengan perasaan sendiri sebab dorang suda advice aku dari jumpa, tapi eyalah kan aku cuma merancang dan Allah lah sebaik-baik perancang dan tentukan. aku pun nda sangka Allah izinkan aku jumpa dia hari tue, sebab kalau ikut jadual kerja, aku kena kerja masa tue. dan mungkin juga Allah izinkan aku jumpa dia supaya perasaan begini hadir dekat aku dan aku akan kerap cari DIA untuk meluah. aku sedar lately nie sebelum jumpa dia, aku ada lalai sikit. sembahyang kadang-kadang mau abis waktu baru aku mau kelam kabut berwudhu, jarang bangun tengah malam untuk becerita denganNYA. T_T  dan ini lah maksud aku perasaan besalah yang datang combo sekali dengan perasaan yang aku kena korbankan. 

life not easy kan macam yang dalam tv kita selalu tengok. haha! kira lama juga aku nda rasa perasaaan begini. perasaan sedih yang kau cuma mau duduk di satu tempat yang paling sunyi dan mengadu denganNYA. anyway, aku tefikir untuk delete dia di fb lagi, tapi lepas dapat jawapan istikharah aku. In Shaa Allah. kenapa aku tunggu jawapan? sebab Allah swt sebaik perancang. kalau perkara nie baik untuk aku, hati aku kenapa aku mau delete kan kami masih boleh berkawan. semuanya sudah tertulis apa yang bakal jadi, aku manusia biasa, keupayaan aku untuk tau apa yang bakal jadi lepas nie terbatas, aku cuma boleh tau dengan tanya DIA. sebab DIA maha mengetahui. : )


i got to go now guys. see u soon, In Shaa Allah. and have a good days. : )

Saturday, April 16, 2016

After A long Time

Assalammualaikum.

ada juga masa untuk update blog, usually take 2 or 3 months untuk update balik but since i get a chance to update so why not kan take the chance. : )

okay, i just wanna share a story actually. after a long time since me and him breakup and yesterday was our 1st time meet up. kahkahkah! sebenarnya tujuan jumpa untuk celebrate his birthday in advance bcz  this 28 which is his birthday dia naik gunung kinabalu dengan kawan-kawan, maybe dia mau cipta history life dengan sambut birthday di puncak gunung. sounds exciting kan. me too feel excited bila dengar dia mau naik gunung dengan kawan-kawan pula tue. he gonna make a great memory! In Shaa Allah.

talking about our 1st meet up nie kan, mula-mula tefikir juga whats gonna happen nnt kan sudah face to face, dalam fikiran 'am i gonna cry or happy or IDC or whatever' tapi tawakal la juga sebab lama nda jumpa kan, and honestly i miss him. crazy huh? yes i am. orang lain and even u guys gonna say im out of my mind sebab mau jumpa ex bf yang bagi impact besar dalam hidup sendiri. but i dont know kenapa aku macam nie. trully, memang susah juga tapi sebab cuma fikir niat jumpa untuk celebrate birthday.

perjumpaan kami simple,ringkas but full of story. kami jumpa then makan di lucy kitchen, yang mana makanan restoran tue memang kurang menepati selera, and u guys he became more particular about food. time dengan dia dulu, dia jenis yang makan mesti habis (depan aku lah) but yesterday dia nda makan habis. -.- the funny thing bila mau membayar, dia mau tegur pekerja restoran pasal makanan tue, nasib aku suru dia keluar instead of benarkan dia menegur. haha! idk what happen klau dia tegur juga. lepas makan aku nda tau sebenarnya mau pegi mana lagi sebab before jumpa pun aku tiada buat apa2 rancangan, u might say yang aku buang masa jak.haha! bukan buang masa tapi sebab i really dont know mau pegi mana. and at last dia bawa "baby" (kereta) dia pegi workshop utk repair ekzoz so aku just follow jak macam selalu juga dulu. kemarin panas sangat kot duduk di workshop, tapi u guys pun xkan mau komplen sbb itu jak masa yang kamu ada. so i just enjoy the moment.

lepas buat ekzoz,  he said mau ambil pakaian sikit untuk stay rumah kawan dia so we go back to his house, on the way untuk pegi rumah dia memang jem so we had a lot of talk dalam kereta, most of the time we spending our time di kereta dengan cerita pasal what happen back then masa kami suda separate, our life, our job and joke! haha! 

bila dengan dia nie pe'el aku lain sikit, i never stop talking dari dulu and macam biasa he just listening even dia suda boring haha. yang aku buli cakap pe'el tue buat masa sekarang nie dia jak la yang faham dan tahan tapi nda tahan sangat melayan ada timing he just keep quite, a sign for me to stop talking maybe. haha!

lepas ambil baju dia, he sent me home. And this was a 1st time after breakup dia hantar balik. haha! kebetulan dia nda sibuk juga and i think sbb dia nda tau maybe mau pegi mana jadi ambil keputusan hantar aku balik terus pegi papar. along the way, kami nda banyak cakap juga sebab he was busy with his baby, mau dengar sound enjin and everything and aku pun time tue mengantuk yang x habis so we just silent for a moment. maybe macam tue lah kan after a long time nda jumpa, but im not expecting anything masa jumpa dia sebab kami banyak gap suda so i just go with the flow.

what do i felt lepas jumpa dia? i said to myself, "if Allah swt mau bagi aku, sampai masa dia akan bagi, tapi kalau tidak, aku pecaya Allah swt ada perancangan lebih baik untuk aku",  sebab aku nda boleh expect apa2. his not the same person yang aku boleh expect, he change a lot. perubahan yang dia buat sekarang buat aku fikir yang aku x boleh simpan even sikit pun perasaan. haha! yes, indeed, i do still have a feeling with him. tapi feeling yang aku kena control, kena byk beserah. aku belum pernah simpan perasaan dengan orang lama-lama, tp entahlah macam lelaki dalam dunia nie x nampak aku or maybe im not ready yet utk buka hati kpd sesiapa. usually lepas jumpa aku mesti mau msg dia, tapi kemarin aku nda layan sangat perasaan. kalau dulu aku lebih suka ikutkan kata hati daripada kata otak yang aku ada tapi kali nie aku guna otak suda. yeah! congrates to me! finally i use my brain! bukan sebab ego, tapi sebab aku tau apa yang jadi kemarin, the good moment we spend, cuma untuk kemarin and its already a history. today, macam biasa aku sibukkan diri dengan kerja and lupakan apa yang nda perlu aku ingat. sometimes, i have to sacrifice the feeling kan. 

so, sampai papar we had another "makan" tapi dia jak la yang makan sebab aku memang dari pagi perut meragam so aku elak untuk makan. lepas makan dia hantar aku dengan selamat sampai depan rumah. idk bila kami buli jumpa or maybe kemarin our last meet up after a long time breakup, who knows kan. : )

ah! someone asked me, kenapa mau jumpa balik? after all the pain i've through before, kenapa mau jumpa lagi? . it depends dengan hati masing-masing. sebab aku suda lama maafkan dia, lupakan apa yang jadi and anggap apa yang jadi cuma peringatan Allah swt utk aku. Allah swt cemburu bila aku lebih sayangkan manusia dari DIA. hehe. hati manusia lagi-lagi perempuan, hati yang cepat rapuh, macam mana kau trained hati kau supaya jadi hati kering and keras, sooner or later hati tue akan lembut bila ALLAH izinkan. so, aku assume yang aku nie memang jenis cepat lembut hati (aku rasalah), nnt bila perasaan tue sudah tiada maybe aku buli jadi keras hati suda. haha!

okay! i'm gonna end my story sbb kerja belambak aku mau buat untuk submit bisuk yang ini pun curi-curi masa untuk update. girls, if u guys ada situasion mcm aku, ask urself. kalau kamu buli handle the feeling u felt, so buli lah ikt kepala aku. but if u cant handle it, bagus jangan sbb u goin to be crazy for sure lepas jumpa.. : ) doakan aku jumpa lelaki yang betul ikhlas utk jadi jodoh, dipermudahkan segala urusan yang aku mau buat, dan dapat capai impian. In Shaa Allah.

Have a great sunday people! xoxo